阅读:29303回复:42

[语言交流]粤语常用语气词

楼主#
更多 发布于:2008-01-13 23:19
本部分内容设定了隐藏,需要回复后才能看到

二、表示完成语气

嘞 lag8
自己人就唔使客气嘞。(自己人不用客气。)
唔该嘞。(谢谢了。)

咯 lo1
真系衰咯,冇带锁匙。(真是倒霉,没带钥匙。)
终归都冇用咯。(终归还是没用。)
咁夜咯,快啲返去喇。(这么晚了,快点回去吧。)

三、表示肯定和决断语气

喇 la3
好喇,听你话。(好啦,听你的话。)
要你等半年喇。

嘅 gé3
唔紧要嘅。(不要紧的。)
呢单嘢我系有把握嘅。(这件事我是有把握的。)

o架 ga3
吴小姐好叻o架。(吴小姐很能干的。)
呢个人好抵死o架!(这个人很风趣的。/这个人很坏的。)

o架喇 ga3 la3
你重讲,我就嬲你o架喇!(你再说我生气啦。)
噉单嘢系噉o架喇!(那这件事是这样的嘛。)

o架嘞 ga3 lag8
休息吓就冇事o架嘞。(休息一下就没事了。)

四、表示疑问语气

咩 mé1
疑问:陆小姐识讲广州话嘅咩?(陆小姐会讲广州话吗?)
你想去睇戏咩?(你想去看戏吗?)睇戏亦可指看电影。
反问:你估我唔知咩?(你以为我不知道呀?)
唔通我冇返嚟咩,琴日?(昨天难道我没有回来吗?)

吖 a1
点吖,先生?(怎么样,先生?)
你揾佢有啲乜嘢事吖?(你找他有什么事吗?)
今日你觉得点吖?(今天你觉得怎么样?)

o架 ga4
你搞掂未o架?(你搞定了没有?)
嗰条友会唔会嚟o架?(那家伙会不会来呀?)
佢系唔系你朋友o架?(他是不是你朋友呀?)

呵 ho2
明呵?(明白吗?)

吖嘛 a3 ma4
你冇事吖嘛?(你没事吧?)

吓嘛 ha3 ma4
唔使咁夸张吓嘛?!(不用这么夸张吧?!)

吓哗 ha5 wa5
借贵利都系起钉啫,吓哗?(借高利贷最多算利息而已嘛,是不是呀?)
旧嘅唔去新嘅点会嚟,吓哗?(旧的不去新的怎么会来,是不是呀?)

呀 a3
咩呀?专登话我唔掂,想坐我个位呢?(干吗?造谣我不行了,想抢我的位子?)

五、表示提醒语气

一般提醒

嘞 lag8
我走嘞。
你知道就好嘞。

咯 log8
我要返去咯。(我要回去了。)
做嘢要快快脆脆咯。(做事要利索。)

咦喂 yi4 wei3
咦喂,几好吓?。(咦,不错啊。)

吓 ha5
你讲咩吓?(你说什么?)
得今日咋吓。(就今天啊。)

加强提醒

噃 bo3
你千祈唔好唔记得噃。(你千万别忘记了。)
唔好迟噃!(不要迟到。)
嗰个大老板十分赏识你嘅能力噃。(那个大老板十分赏识你的能力。)

咯噃 log8 bo3
陈太太,你听日一定嚟咯噃。(陈太太,你明天一定要来啊。)
擒晚佢整咗咯噃。(昨晚他搞好了。)

咋 za3
净系得我一个人咋。(就我一个人。)

o架咋
有怪莫怪,我过路o架咋!(有怪莫怪,我只是过路的。)
帮主,我当日吓到自己跪低o架咋!(帮主啊,我当时是吓得跪下来嘛!)

? wo3/wo5
佢叫你快啲去?。(他叫你快点去。)
你妈咪叫你小心啲?。(你妈妈叫你小心点。)

哩 lé4
你知道辛苦哩。(你知道辛苦了吧。)
求先讲你唔听,而家觉得难哩。(刚才跟你说你不听,现在觉得难了吧。)

嚟o架 lei4 ga3
呢啲系梁香璇用过嚟o架。(这些是梁香璇用过的。)梁香璇——某位名人。
许师奶系香港人嚟o架。(许师奶是香港人。)

嚟 lei4
临时演员都系演员嚟。(临时演员也是演员。)

六、表示猜测语气

啩 gua3
今日唔会落雨啩?(今天不会下雨吧?)

喇啩
你嘅病好啲喇啩?(你的病好点了没有?)

七、表示无所谓语气

之嘛 ji1 ma3
我差佢五百文之嘛。(我借了他五百块而已嘛。)
唔使咁巴闭,先至用咗两千文之嘛。(别大呼小叫的,才用掉两千块而已嘛。)

咋 za3
好少咋。(很少的。)

八、特殊语气

啫 zé6
提醒:擒晚我见到你妹妹啫!(昨晚我见到你妹妹。)
做咩嘢啫?(干吗?)
你唔好睬佢啫。(你别理他。)
轻视:呢个问题好简单啫。(这问题很简单的。)
你要五千文,畀你啰,好闲啫。(你要五千块,给你啰,小意思。)

九、表示对抗、轻视语气

啋 coi3
啋,扬过你!(去你的!)
啋,讲埋晒啲衰嘢。(尽说坏话!)

呸 péi1
呸!冇你咁衰。(呸!没你坏!)
呸!乱咁噏!(呸!胡说八道!)
呸!你冚家铲,你至仆街呀!(呸!你才全家死光!你才横尸街头!)

唓 cé3
唓!乜你咁论尽o架?(你怎么这么笨手笨脚的!)
唓!有乜所谓吖?(有什么呀?(潜台词:无所谓))

十、其它语气

噉 gem2
噉,我去先嘞。(我先去了。)

嗱 na3
嗱,喺嗰度。(在那里。)

添 tim1
我重以为你今日走添。(我还以为你今天就走呢。)
佢好大嘥,重借咗人钱添。(他花钱大手大脚的,还借人钱。)
有啲铺头唔找钱唔单止,重问人攞贴士添。(有些店不但不找钱,还管人要消费。)

哗(嘩) wa3
哗!乜你噉搞o架?(哇!你怎么这么搞啊?!)
哗!咁靓嘅。(哇!这么帅!)
哗!唔知丑。(哇!不要脸!)

嗯,你讲乜嘢?(你说什么?)
嗯,你重未走?(你还没走啊?)

嗯,我睇唔一定系噉。(嗯,我看不一定是这样。)

嗯,我走嘞。
嗯,就噉喇。(就这样吧。)

呣,乜嘢?(什么?)

呣,我知嘞。(知道。)

咦咦!你做乜嘢呀?(咦!你在做什么啊?)
沙发#
发布于:2008-03-14 11:53
bvnnnnnnnnnnnnnnnnntggggggggggggg
板凳#
发布于:2008-03-27 21:54
谢谢
谢谢学习有用的
地板#
发布于:2008-03-28 10:01
小竞你不会是语言专家吧?
发布于:2008-03-28 22:00
回复 4# 的帖子
呢个系问题
发布于:2008-03-30 13:20
原帖由 dark 于 2008-3-28 22:00 发表