阅读:7492回复:0

[语言交流]发些马来语课文

楼主#
更多 发布于:2010-06-27 19:45
1
       Tiap-tiap pagi,adik sya pergi ke sekolah.Dia membawa satu beg.Di dalam begnya ada sebatang pen,dua batang pensel,tiga buah buku teks dan empat buah buku latihan.Di dalam begnya ada juga sebatang pembaris,dua keping getah pemadam dan beberapa helai kertas.
       Di bilik darijahnya ada sekeping papan hitam.Di hawah papan hitam itu ada seuah penggosok dan tiga batang kapur.Di depan hitam ada sebuah meja besar dan sebuah kerusi.Di depan meja besar itu ada tiga puluh buah meja kecil.Di belakang tiap-tiap meja kecil ada sebuah bangku.Meja besar dan kerusi adalah untuk guru.Meja kecil dan bangku adlah untuk murid-murid.
       Adik saya berumur tujuh tahun.Dia baru masuk sekolah pada tahun ini.Teman-teman sedarjahnya semua berumur tahun juga.Ada tiga orang guru yang mengajar mereka.Seorang guru sangat muda dan yang lain semua setengah baya.


2perpustakaan
      Di universiti kami ada dua buah perpustakaan.Satu ialah perpustakaan lama.satu lagi perpustakaan baru.Perpustakaan baru.itu dibanggunkan pada tahun ini.Nama lain perpustakaan ialah kutub khanah.Banyak jenis buku telah disimpan dalam perpustakaan universiti kami.
     Dalam perpustakaan baru itu ada bermacam-macam buku,antaranya ada buku bahasa Inggeris,buku bahasa Melayu,buku bahasa Perancis,buku bahasa Jepun dan lain sebagainya.Dalam perpustakaan baru itu juga terdapat buku sejarah,buku sains dan buku novel.
     Setiap hair,ramai kawan pergi ke perpustakaan itu untuk meminjam buku atau membaca buku-buku.Biasanya kami boleh meminjam tiga buah buku sekali daripada perpustakaan itu.Pada sebelah malam,ramai pelajar suka membaca buku novel dan cerita dalam perpustakaan baru itu.
  


3
      Saya bangun pada pulul enam tiga puluh minit setiap hari.Saya makan pagi pada pukul tujuh setengah.Selepas makan pagi,saya akan pergi ke bilik kuliah.Guru kami akan menyampaikan kuliah kepada kami pada pukul lapan tepat.
      Pada pukul dua belas,saya makan tengah hari di sekolah.Selepas makan tengah hari,beberapa orang pelajar rehat sebentar di asrama.Pada masa lalin.saya makan malam pada pukul enam petang.Sesudah makn malam,saya balik ke rumah.Di rumah,saya baca dan menonton televisyen bersama-sama dengan ibu bapa saya.

最新喜欢:

跨境电商运营iMjmJ.Com跨境电商运营...
bonan tagon boa tarde
游客

返回顶部